Vanliga frågor2023-05-16T13:32:27+02:00

Vanliga frågor

Har du frågor kring våra tjänster är du så välkommen att kontakta oss. Men många svaren finns även nedan!

Vilka alternativ finns det för företag som inte vill outsourca hela sin marknadsavdelning?2024-02-22T09:50:59+01:00

För företag som inte vill outsourca hela sin marknadsavdelning finns det alternativ som att anlita frilansare eller konsulter för specifika projekt eller uppgifter, samarbeta med marknadsföringsbyråer för vissa delar av marknadsföringsinsatserna, eller investera i att utbilda och utveckla den interna marknadsavdelningen för att möta företagets behov.

Finns det några risker med att outsourca marknadsavdelningen?2024-02-22T09:50:26+01:00

Ja, några av riskerna inkluderar förlust av kontroll över marknadsföringsinsatserna, bristande förståelse för företagets kultur och mål från den outsourcade partnerns sida, samt potentiella konflikter eller missförstånd som kan uppstå på grund av kommunikationsproblem.

Vilka är de vanligaste misstagen att undvika vid outsourcing av marknadsavdelningen?2024-02-22T09:50:01+01:00

Vanliga misstag inkluderar att välja en partner utan tillräcklig erfarenhet eller expertis, bristande kommunikation och förståelse för företagets behov och mål, bristande uppföljning och övervakning av prestationer samt att inte fastställa tydliga mål och förväntningar från början.

Hur kan ett företag säkerställa att outsourcad marknadsföring är effektiv?2024-02-22T09:49:40+01:00

Effektiviteten av outsourcad marknadsföring kan säkerställas genom regelbunden kommunikation och uppföljning med den outsourcade partnern, fastställande och utvärdering av mätbara mål och KPI:er, samt regelbunden utvärdering och anpassning av marknadsstrategin baserat på resultaten.

Vilka steg bör tas för att säkerställa en smidig övergång vid outsourcing av marknadsavdelningen?2024-02-22T09:48:45+01:00

Viktiga steg inkluderar att tydligt definiera mål och förväntningar, kommunicera dessa till den valda leverantören, säkerställa att det finns en effektiv övergångsplan och att alla nödvändiga resurser och information tillhandahålls för att underlätta en smidig övergång.

Hur väljer man en lämplig marknadsföringspartner för outsourcing?2024-02-22T09:49:04+01:00

När man väljer en marknadsföringspartner för outsourcing är det viktigt att överväga deras erfarenhet, expertis, referenser, kundservice, förmåga att förstå och anpassa sig till företagets behov och mål samt pris och kostnadsstruktur.

Vilka är nackdelarna med att outsourca marknadsavdelningen2024-02-22T09:47:48+01:00

Nackdelarna kan innefatta förlust av kontroll över marknadsföringsinsatserna, brist på förståelse för företagets kultur och mål, risk för försämrad kommunikation och samarbete samt beroende av externa leverantörer. Läs mer i detta inlägg.

Vad är fördelarna med att outsourca marknadsavdelningen?2024-02-22T09:47:02+01:00

Fördelarna inkluderar tillgång till specialiserad expertis, flexibilitet, skalbarhet, minskade kostnader jämfört med att ha en intern avdelning, samt möjligheten att dra nytta av de senaste teknikerna och trenderna inom marknadsföring. Läs mer i detta inlägg.

Vilka typer av marknadsföringstjänster kan outsourcas?2024-02-22T09:46:10+01:00

Nästan alla aspekter av marknadsföring kan outsourcas, inklusive strategisk planering, marknadsundersökning, reklam, PR, digital marknadsföring, sociala medier, sökmotoroptimering (SEO), innehållsskapande, grafisk design och evenemangsplanering.

Varför outsourca företag delar av eller hela sin marknadsavdelning?2024-02-22T09:45:38+01:00

Företag överväger att outsourca sin marknadsavdelning av flera anledningar. Det kan inkludera att minska kostnader, få tillgång till specialiserad expertis som de inte har internt, öka flexibiliteten och skalbarheten i marknadsföringsinsatserna samt frigöra interna resurser för att fokusera på kärnverksamheten.

Vad är UTM?2023-10-13T13:53:32+02:00

UTM är en förkortning som står för ”Urchin Tracking Module,” även om den ibland tolkas som ”Urkund Tracking Marker.” UTM-parametrar är kodade strängar som används i webbadresser (URL:er) för att spåra och analysera källan till trafik till en webbplats eller en specifik webbsida. Dessa parametrar används ofta i digital marknadsföring och webbanalys för att mäta effektiviteten av olika marknadsföringskampanjer, länkar och källor.

UTM-parametrar innehåller information om hur besökare kom till en viss webbplats eller webbsida.

Fem huvudkomponenter i UTM-parametrar:

 1. Kampanj (Campaign): Detta fält beskriver namnet på kampanjen eller marknadsföringsinitiativet som genererade trafiken. Till exempel kan det vara namnet på en e-postkampanj, en social media-annonskampanj eller en bannerannons.
 2. Källa (Source): Säger var trafiken kommer ifrån, som till exempel Google, Facebook, Twitter eller en specifik webbplats.
 3. Medium: Medium beskriver typen av trafikkälla. Till exempel kan det vara e-post, social media, cpc (cost-per-click) annonser, organisk sökning eller något annat.
 4. Innehåll (Content): Detta är ett valfritt fält som används för att ytterligare specificera länkar eller annonser inom samma kampanj och källa. Det kan vara användbart för att skilja mellan olika annonser inom samma källa och kampanj.
 5. Term: Term-fältet används ofta för att spåra specifika sökord eller sökfraser i PPC-annonsering (Pay-Per-Click).

Här är ett exempel på hur en URL med UTM-parametrar kan se ut:

https://www.boosty.se/page?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=summer_sale&utm_content=ad_1&utm_term=sale

När en besökare klickar på en länk med UTM-parametrar, registreras informationen i webbanalysverktyget. Det ger marknadsförare och webbanalytiker möjlighet att spåra vilka kampanjer, källor och medier som genererar trafik och konverteringar på webbplatsen. Detta ger insikter som hjälper till att mäta och förbättra marknadsföringsinsatserna och optimera annonseringsbudgeten. Populära webbanalysverktyg som Google Analytics ger användarna möjlighet att enkelt spåra UTM-parametrar och analysera resultat.

Vad är en spindel i webbsammanhang?2023-10-13T13:51:44+02:00

I webbsammanhang, hänvisar termen ”spindel” (även känd som en ”webbspindel” eller ”webbrobot”) till en datorprogram eller en skript som används av sökmotorer som Google, Bing, och Yahoo för att automatiskt indexera webbsidor på internet. Dessa program kallas ofta ”spindlar” eftersom de ”kryper” genom webben och samlar information från olika webbplatser.

Här är några viktiga aspekter av webbspindlar:

 1. Indexering: Webbplatser på internet är extremt omfattande, och det är omöjligt för människor att manuellt uppdatera en sökmotorindex med alla webbsidor som finns. Spindlar används för att automatiskt söka igenom webben, identifiera nya och uppdaterade webbsidor samt samla in information från dessa sidor.
 2. Länkföljning: Spindlar följer länkar från en webbplats till en annan, vilket gör att de kan utforska och indexera flera sidor i en enda ”krypning”. De följer länkar på webbsidor och skapar en karta över hur webbplatser är sammanlänkade.
 3. Datainsamling: Spindlar samlar olika data från webbsidor, inklusive textinnehåll, titlar, meta-beskrivningar, bilder, länkar, och mycket mer. Denna information används för att skapa sökmotorindex och för att bestämma hur relevanta webbplatser är för specifika sökfrågor.
 4. Frekvens och prioritering: Sökmotorer använder algoritmer för att bestämma hur ofta och hur noggrant de ska krypa igenom olika webbplatser. De kan prioritera webbplatser med hög auktoritet och relevanta innehåll.
 5. Robot.txt: Webbsidans ägare kan använda ”robot.txt”-filen för att styra och begränsa vilka delar av sin webbplats som spindlar har tillgång till. Detta kan användas för att skydda känslig information eller för att rikta spindlar till specifika delar av webbplatsen.

När spindlar har indexerat webbsidor, kan sökmotorer använda denna information för att leverera relevanta sökresultat till användare som utför sökningar. Således är spindlar en viktig del av hur sökmotorer fungerar och hur människor hittar information på internet.

Vad är SEO?2023-10-13T13:50:05+02:00

SEO står för ”Search Engine Optimization,” vilket på svenska kan översättas som ”Sökmotoroptimering.” SEO är en digital marknadsföringsstrategi och en metod för att förbättra synligheten och placeringen av en webbplats i de organiska (icke-betalda) sökresultaten på sökmotorer som Google, Bing och Yahoo.

Syftet med SEO är att optimera en webbplats och dess innehåll för att rangordnas högre i sökresultaten när användare söker efter specifika sökord eller fraser. Genom att uppnå bättre placeringar i sökresultaten kan en webbplats locka mer organisk trafik från användare som aktivt letar efter information, produkter eller tjänster.

Några av de viktigaste aspekterna av SEO inkluderar:

 1. Sökordsforskning: Identifiera vilka sökord och fraser som är relevanta för din webbplats och din målgrupp. Detta innebär att förstå vad användare söker efter och vilka termer som är viktiga för din bransch.
 2. Optimering av sidor: Anpassa webbplatsens sidor och innehåll för att inkludera relevanta sökord. Detta innebär att skriva kvalitetsinnehåll, använda sökorden på rätt sätt i sidans rubriker och text samt förbättra webbplatsens tekniska prestanda.
 3. Länkbyggande: Skapa en portfölj av högkvalitativa länkar från andra webbplatser till din egen. Dessa inkommande länkar hjälper till att öka din webbplats auktoritet och placering i sökresultaten.
 4. Teknisk SEO: Optimera tekniska aspekter av din webbplats, inklusive laddningstider, mobilsömlöshet och säkerhetsprotokoll.
 5. Lokal SEO: Om din verksamhet riktar sig till en lokal målgrupp, är det viktigt att optimera din webbplats för lokal sökning, inklusive att upprätta och upprätthålla en konsistent närvaro på platser som Google My Business.
 6. Användarupplevelse: SEO innebär också att skapa en positiv användarupplevelse genom att förbättra webbplatsens användarvänlighet, navigering och innehållsorganisation.

SEO är en pågående process eftersom sökmotoralgoritmer ständigt uppdateras och konkurrensen för sökordsrankningar är intensiv. Företag och webbplatsägare måste arbeta kontinuerligt med att övervaka, mäta och justera sin SEO-strategi för att behålla eller förbättra sin placering i sökresultaten. En framgångsrik SEO-strategi kan öka webbplatsens synlighet, locka relevant trafik och leda till ökad konvertering och affärsframgång.

Vad är SEM?2023-10-13T13:49:07+02:00

SEM står för ”Search Engine Marketing,” vilket på svenska kan översättas som ”Sökmotormarknadsföring.” SEM är en digital marknadsföringsstrategi som fokuserar på att öka synligheten och driva trafik till webbplatser genom betalda annonser på sökmotorer som Google, Bing och Yahoo. Syftet med SEM är att exponera webbplatser och deras innehåll för användare när de söker efter specifika sökord och fraser på dessa sökmotorer.

SEM inkluderar vanligtvis två huvudkomponenter:

 1. PPC (Pay-Per-Click-annonsering): Detta är den mest kända delen av SEM. Annonsörer skapar annonser som är kopplade till specifika sökord och betalar för varje klick på dessa annonser. När en användare söker efter ett sökord som är relevant för annonsören, kan annonserna visas i sökmotorresultaten eller på andra plattformar och nätverk som stöder PPC-annonsering. Annonsören betalar endast när någon klickar på annonsen. Google Ads är ett av de mest populära verktygen för att skapa och hantera PPC-annonser.
 2. SEO (Search Engine Optimization): Även om SEO är en separat strategi, är det en viktig komplettering till SEM. SEO handlar om att optimera en webbplats och dess innehåll för att förbättra dess organiska synlighet i sökmotorresultaten. Medan PPC ger omedelbar synlighet genom betalda annonser, strävar SEO efter att förbättra en webbplatsens placering i de organiska (icke-betalda) sökresultaten genom att optimera faktorer som sökordsanvändning, innehållskvalitet och teknisk webbplatsstruktur.

SEM är ett kraftfullt verktyg för att marknadsföra produkter, tjänster och webbplatser online eftersom det riktar in sig på användare som aktivt söker efter specifik information eller lösningar. Företag och annonsörer använder SEM för att nå en bred målgrupp och att driva trafik som är mer benägen att konvertera, eftersom de redan har visat intresse genom sina sökningar. SEM ger också möjligheten att exakt mäta avkastningen på investeringen (ROI) eftersom annonsörerna bara betalar när någon klickar på deras annonser.

 

Vad är SaaS?2023-10-13T13:47:53+02:00

SaaS är en förkortning som står för ”Software as a Service,” vilket på svenska kan översättas som ”Mjukvara som en Tjänst.” SaaS är en distribueringsmodell för programvara där programvara tillhandahålls som en tjänst via internet. Istället för att användare måste ladda ner och installera programvaran på sina egna datorer eller servrar, kan de enkelt komma åt och använda programvaran online, ofta via en webbläsare.

Några nyckelkännetecken för SaaS:

 1. Tillgänglighet via molnet: SaaS-tillämpningar är värdade på molnserverar som kan nås över internet. Användare kan ansluta till programvaran när som helst och var som helst med en internetanslutning.
 2. Mjukvaruuppdateringar och underhåll: Leverantören av SaaS-programvaran är ansvarig för att uppdatera och underhålla programvaran, inklusive säkerhetsuppdateringar och prestandaoptimeringar. Användarna behöver inte oroa sig för att installera eller hantera uppdateringar själva.
 3. Abonnemangsbaserad fakturering: SaaS-tjänster debiteras oftast på abonnemangsbasis, där användare betalar en regelbunden prenumerationsavgift för att använda programvaran. Detta kan vara månadsvis, årligen eller i en annan tidsram.
 4. Skalbarhet: SaaS-programvara kan enkelt skalas upp eller ner beroende på användarens behov. Företag kan lägga till eller ta bort användare och funktioner enkelt.
 5. Delad resursanvändning: Eftersom programvaran är värd i molnet, delar flera användare samma resurser. Detta gör det kostnadseffektivt och miljövänligt, men det innebär också att prestandan kan påverkas om många användare använder tjänsten samtidigt.

SaaS-tillämpningar täcker en bred skala av användningsområden, inklusive kundhantering (CRM), ekonomihantering, projektledning, kommunikation och samarbete, e-handel och många andra. Kända exempel på SaaS-tjänster inkluderar Salesforce (CRM), Microsoft 365 (tidigare Office 365), Google Workspace (tidigare G Suite), Dropbox (filhantering) och många fler.

Fördelarna med SaaS inkluderar enkel tillgänglighet, automatiska uppdateringar och minskad behov av IT-underhåll. Det är särskilt populärt inom småföretag och stora organisationer som vill minska IT-kostnader och fokusera på sina kärnverksamheter istället för att hantera och underhålla programvara och infrastruktur.

Vad är ROI?2023-10-13T13:45:42+02:00

ROI står för ”Return on Investment,” vilket på svenska kan översättas som ”Avkastning på Investering.” ROI är en viktig nyckelmetrik som används för att bedöma och utvärdera lönsamheten eller avkastningen av en investering eller en affärsinsats. Det används i olika sammanhang, inklusive finans, marknadsföring, och företagsledning, för att bestämma om en investering är värd det och om den genererar tillräcklig avkastning för att rättfärdiga kostnaden.

Formeln för att beräkna ROI:

ROI = (Nettoavkastning av investeringen / Kostnad för investeringen) x 100%

 • ”Nettoavkastning” refererar till den totala intäkten som genererats från investeringen minus de kostnader som är direkt relaterade till investeringen.
 • ”Kostnad för investeringen” inkluderar alla kostnader och utgifter som är kopplade till att genomföra investeringen.

ROI uttrycks vanligtvis som en procentandel eller ett decimaltal. En positiv ROI innebär att investeringen har genererat mer intäkter än den kostade, vilket indikerar lönsamhet. En ROI på 0% innebär att investeringen har återgett precis vad den kostade, medan en negativ ROI indikerar en förlust.

ROI används för att fatta beslut om olika typer av investeringar, inklusive:

 1. Marknadsföringsinvesteringar: Marknadsföringskampanjer och reklamutgifter utvärderas genom att beräkna ROI för att avgöra om kampanjen var framgångsrik och om den genererade mer intäkter än vad den kostade.
 2. Kapitalinvesteringar: Företag kan använda ROI för att bedöma fördelarna och riskerna med att investera i tillgångar som maskiner, fastigheter eller teknologi.
 3. Investeringsportföljer: Investerare använder ROI för att mäta prestationen av sina investeringar i aktier, obligationer, fastigheter och andra finansiella tillgångar.
 4. Projektbedömning: Projektledare och företagsledare kan använda ROI för att bestämma om det är värt att genomföra olika projekt inom organisationen.

ROI är en användbar metrik för att prioritera investeringar och optimera resursanvändningen. Det hjälper investerare och beslutsfattare att ta välgrundade beslut genom att kvantifiera lönsamheten och avkastningen av olika möjligheter. Det är viktigt att komma ihåg att ROI är en relativ måttstock och bör jämföras med branschstandarder och interna mål för att få en fullständig bild av investeringens prestation.

Vad innebär ROAS?2023-10-13T13:44:36+02:00

ROAS är en förkortning som står för ”Return on Ad Spend,” vilket på svenska kan översättas som ”Avkastning på reklamkostnad.” ROAS är en viktig nyckelmetrik inom digital marknadsföring och annonskampanjer som används för att mäta hur effektivt en reklamkampanj genererar intäkter i förhållande till de pengar som spenderats på annonserna.

ROAS uttrycks vanligtvis som en siffra eller en procentandel och mäts genom att jämföra reklamkampanjens totala intäkter med dess kostnader. ROAS ger insikter i hur mycket intäkt varje spenderad reklamkrona genererar. En ROAS-siffra på 1,0 eller 100% innebär att kampanjen genererade intäkter som var lika med de totala kostnaderna. En ROAS-siffra över 1,0 indikerar en lönsam kampanj, medan en ROAS-siffra under 1,0 indikerar att kampanjen inte har varit lönsam.

Formeln för att beräkna ROAS:

ROAS = Totala intäkter från annonsering / Totala kostnader för annonsering

Exempel: Om en företag spenderade 1 000 kr på en reklamkampanj och genererade 5 000 kr i intäkter från den kampanjen skulle ROAS vara 5,0 eller 500%.

ROAS är en viktig måttstock eftersom den hjälper annonsörer att förstå om deras annonsering är lönsam och om de får tillbaka mer pengar än de investerar. En ROAS-siffra över 1,0 indikerar att för varje spenderad reklamkrona får företaget mer än en krona i intäkter tillbaka. Det är därför en viktig faktor att överväga vid beslut om budget, målgruppsinriktning och optimering av reklamkampanjer.ROAS används ofta i samband med PPC-annonsering (Pay-Per-Click), där annonsörer betalar för varje klick på deras annonser. Det är också en användbar måttstock för att mäta och jämföra resultat från olika reklamkampanjer och marknadsföringskanaler.

Vad är PPC?2023-10-13T13:43:10+02:00

PPC står för ”Pay-Per-Click,” vilket på svenska kan översättas som ”Betala Per Klick.” PPC är en form av internetbaserad marknadsföring där annonsörer betalar en avgift varje gång en användare klickar på deras annons. Dessa annonser visas på olika digitala plattformar, inklusive sökmotorer, sociala medier, webbplatser och appar. PPC-annonsering är en populär metod för att driva trafik till webbplatser och öka synligheten för produkter och tjänster online.

Några viktiga aspekter av PPC-annonsering:

 1. Sökmotorannonsering: I PPC-annonsering på sökmotorer, som Google Ads, Bing Ads och Yahoo Gemini, betalar annonsörer för att deras annonser ska visas när användare söker efter specifika sökord eller fraser. Annonsörer anger de sökord som är relevanta för deras företag, och när användare söker efter dessa ord, visas annonsen i sökresultaten. Avgiften debiteras endast när någon faktiskt klickar på annonsen.
 2. Sociala medieannonsering: På plattformar som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn kan företag använda PPC-annonsering för att nå sina målgrupper med annonser. De kan målinrikta annonser baserat på demografi, intressen och beteende och betala endast när någon klickar på annonsen eller vid andra interaktionsmål.
 3. Displayannonsering: PPC-annonsering på webbplatser och appar gör det möjligt för annonsörer att visa visuella annonser på olika platser online. Avgiften kan vara baserad på antingen klick (CPC) eller visningar (CPM).
 4. Shoppingannonser: E-handelsföretag använder ofta PPC-annonsering för att marknadsföra sina produkter på e-handelsplattformar och sökmotorresultatsidor. Dessa annonser visar produktbilder, priser och andra detaljer och länkar direkt till produktsidor.
 5. Videoreklam: På plattformar som YouTube kan annonsörer använda PPC för att marknadsföra sina videor och betala per klick på videon.

Fördelarna med PPC-annonsering inkluderar möjligheten att snabbt driva trafik till webbplatser, målgruppsinriktning för att nå specifika användare, och möjligheten att mäta och justera annonser baserat på resultat i realtid. Det är också en kostnadseffektiv metod eftersom du betalar endast när någon faktiskt interagerar med din annons.

För att lyckas med PPC-annonsering krävs dock noggrann planering, optimering och övervakning av kampanjer, samt en förståelse för målgruppen och nyckelord som är relevanta för din verksamhet. Därför är det vanligt att företag och marknadsförare samarbetar med PPC-experter som Boosty för att uppnå bästa resultat.

Vad är en North Star Metric?2023-10-13T13:41:29+02:00

Vad är en North Star Metric?? En ”North Star Metric” är en enskilt nyckeltal som ett företag eller en organisation identifierar och fokuserar på som den viktigaste mätaren för sin framgång. Det är en central prestationsindikator som används för att mäta och driva tillväxt och framsteg mot de övergripande målen.

Termen ”North Star Metric” härstammar från navigation, där norra stjärnan historiskt sett har använts som en konstant referenspunkt för att rikta sig och navigera. På samma sätt fungerar en North Star Metric som en konstant guide som hjälper företag att fokusera på det som är mest betydelsefullt för deras framgång.

När man väljer en North Star Metric är det viktigt att den är:

 1. Kritisk för framgång: North Star Metric bör vara tätt kopplad till företagets övergripande mål och strategi. Den ska direkt påverka företagets förmåga att växa och blomstra.
 2. Mätbar: Metricen bör vara mätbar och kvantifierbar så att företaget kan följa sin prestation över tid.
 3. Förståelig: Det är viktigt att hela organisationen kan förstå och relatera till North Star Metric, så att alla kan arbeta mot samma mål.
 4. Påverkbar: Metricen bör vara något som företaget faktiskt kan påverka och förbättra genom sina handlingar och insatser.
 5. Långsiktig: North Star Metric fokuserar på långsiktig framgång snarare än kortsiktiga vinster.

Exempel på North Star Metrics

North Star Metrics kan variera beroende på företagets bransch och mål, men några vanliga exempel inkluderar:

 • Antal aktiva användare
 • Månadlig återkommande intäkter (MRR)
 • Kundernas livstidsvärde (LTV)
 • Antal genomförda transaktioner
 • Användarengagemang (till exempel tid spenderad på en webbplats)
 • NPS (Net Promoter Score) som mäter kundlojalitet och nöjdhet

Genom att fokusera på en North Star Metric kan företag skapa en enhetlig inriktning och riktningskänsla inom organisationen och se till att alla strävar mot samma mål. Det är en användbar metod för att rikta och optimera företagets strategi och resurser för att uppnå långsiktig framgång.

 

Vad är MA – Marketing automation?2023-10-13T13:38:40+02:00

Marketing automation, eller marknadsföringsautomatisering på svenska, är en teknik och strategi som används inom marknadsföring och försäljning för att automatisera upprepade uppgifter och processer. Syftet med marketing automation är att förbättra effektiviteten, minska manuella arbetsbörder och ge mer relevant kommunikation till målgruppen. Det används ofta för att följa upp och hantera kundrelationer genom hela kundens livscykel.

Några viktiga komponenter och användningsområden för marketing automation:

 1. E-postmarknadsföring: Marketing automation används för att skapa, schemalägga och skicka e-postmeddelanden till målgruppen. Det inkluderar att skicka välkomstmeddelanden, följa upp med kundsegment, leverera personaliserade erbjudanden och kampanjer, och hantera prenumerationer.
 2. Leadgenerering och kvalificering: Genom att använda automatiserade formulär och kampanjer kan företag samla in kontaktinformation och identifiera intresserade leads. Marketing automation kan också användas för att kvalificera leads baserat på beteende och intresse.
 3. Nurturing av leads: Automatiserade workflows kan användas för att skapa och leverera innehåll som är anpassat till varje lead beroende på var de är i köpbeslutprocessen. Detta hjälper till att bygga och bibehålla relationer med leads och öka konverteringsgraden.
 4. Segmentering: Marketing automation gör det möjligt att segmentera kundlistor och målgrupper baserat på olika faktorer, inklusive beteende, demografiska data och intressen. Detta leder till mer riktad och relevant kommunikation.
 5. Rapportering och analys: Marketing automationplattformar erbjuder rapporter och analyser av kampanjprestation, konverteringsgrad och engagemangsnivåer. Detta ger insikter som hjälper företagen att förstå vad som fungerar och vad som behöver förbättras.
 6. Integrering med andra system: Marketing automationverktyg kan integreras med andra system, som Customer Relationship Management (CRM) och e-handelsplattformar, för att skapa en helhetsbild av kundinteraktioner och beteende.

Marketing automation används främst för att automatisera processer inom marknadsföring och försäljning, men det har även fördelar för kundtjänst och kundvård. Genom att tillhandahålla mer personlig och relevant kommunikation kan företag förbättra kundupplevelsen och bygga lojalitet.

Det finns flera leverantörer som erbjuder marketing automationplattformar, inklusive HubSpot, Marketo, Pardot (en del av Salesforce), och många andra. Valet av plattform beror ofta på företagets specifika behov och budget.

Läs ett kundcase här där Boosty hjälpte ett snabbväxande SaaS-bolag med att byta Marketing automation från Lime CRM till Hubspot.

Vad är LTV?2023-10-13T13:35:55+02:00

LTV är en förkortning som står för ”Lifetime Value,” vilket på svenska kan översättas som ”Kundens livstidsvärde” eller ”Kundens totala värde.” LTV är en viktig ekonomisk och marknadsföringsmetrik som används för att bedöma den potentiella värdet av en kund under hela deras relation med ett företag.

LTV innebär att man tittar på hur mycket en enskild kund genererar i intäkter för ett företag under hela deras kundrelation. Det inkluderar alla köp, återkommande köp och eventuella uppsäljningar eller korsförsäljningar. LTV är särskilt viktigt för företag som arbetar med prenumerationsmodeller, e-handel eller långvariga kundrelationer, eftersom det hjälper företagen att räkna ut hur mycket de kan förvänta sig att tjäna på en genomsnittlig kund över tid.

För att beräkna LTV behöver du vanligtvis följande data:

 1. Genomsnittlig intäkt per kund (ofta kallat ARPU, Average Revenue Per User).
 2. Genomsnittlig tid som en kund förblir kund (vanligtvis mätt i månader eller år).
 3. Genomsnittlig bruttovinstmarginal per kund.

Formeln för att beräkna LTV är följande:

LTV = ARPU x Genomsnittlig kundlivslängd

Detta ger en grundläggande uppskattning av kundens livstidsvärde. Det är viktigt att notera att LTV är en dynamisk siffra och kan variera beroende på olika faktorer, inklusive hur företaget hanterar kundrelationer och kundlojalitet.

För företag är LTV en viktig faktor för att fatta strategiska beslut om marknadsföring, kundförvärv och kundbevarande. Om LTV är högt kan företaget vara villigt att investera mer i att förvärva nya kunder, medan ett lågt LTV kan indikera behovet av att förbättra kundbevarande och lojalitet. LTV kan också användas för att utvärdera effektiviteten av marknadsföringsstrategier och kampanjer samt att prioritera resurser och ansträngningar på kunder som har potential att bli mer lönsamma över tiden.

Vad är en landing page?2023-10-13T13:33:59+02:00

En landing page, eller på svenska en ”målsida,” är en separat webbsida som skapats med ett specifikt syfte: att leda besökare till att utföra en önskad åtgärd eller konvertering. Landing pages används främst inom digital marknadsföring och annonsering för att öka konverteringseffektiviteten och samla in värdefull information om besökare.

Här är några av de vanligaste användningarna för landing pages:

 1. Leadgenerering: En vanlig användning av landing pages är att samla in kontaktinformation från besökare, såsom deras namn, e-postadress, och telefonnummer. Detta görs ofta genom att erbjuda något i utbyte, till exempel en e-bok, en rabattkod, ett nyhetsbrev eller ett webbinarium. Besökaren fyller i ett formulär på landing pagen och blir en ”lead” som företaget kan följa upp.
 2. Produktpresentation: Landing pages används för att marknadsföra specifika produkter eller tjänster. Besökarna kan lära sig mer om produkten, dess funktioner och fördelar, och sedan slutföra ett köp eller begära mer information.
 3. Evenemangsregistrering: Om ett företag eller organisation håller ett evenemang, som en konferens, ett seminarium eller en webbkonferens, kan en landing page användas för att låta deltagare registrera sig och erhålla all nödvändig information om evenemanget.
 4. Kampanj- och erbjudandepresentation: Under en tidsbegränsad kampanj eller specialerbjudande kan en landing page användas för att marknadsföra och informera besökare om erbjudandet. Besökarna uppmanas att utnyttja erbjudandet genom att utföra en önskad handling, till exempel att göra ett köp.
 5. Applikation eller ansökningsformulär: För företag eller organisationer som rekryterar personal eller tar emot ansökningar, kan en landing page användas för att låta besökare fylla i ansökningsformulär online.

Nyckeln till en effektiv landing page är att den ska vara tydlig, övertygande och fokuserad på att uppmuntra besökare att utföra önskade åtgärder. Det bör inte ha onödiga distraktioner och bör vara anpassad till det specifika syftet för att maximera konverteringsgraden. Dessutom är testning och optimering av landing pages en viktig del av att förbättra deras prestanda över tid.

Vad är IM – Inbound Marketing?2023-10-13T13:28:41+02:00

Inbound marketing är en marknadsföringsmetodik som fokuserar på att locka, engagera och förföra potentiella kunder genom relevant och värdefullt innehåll istället för att störa dem med traditionell reklam. Inbound marketing bygger på tanken att om företaget levererar värdefull information som löser problem och svarar på frågor för målgruppen, kommer det att dra till sig intresserade prospekter och bygga starka och långsiktiga kundrelationer.

Här är några nyckelkomponenter av inbound marketing:

 1. Innehållsproduktion: Företag skapar högkvalitativt och relevant innehåll som svarar på målgruppens frågor, ger värdefulla insikter och erbjuder lösningar på deras problem. Detta innehåll kan vara blogginlägg, artiklar, videor, e-böcker, infografik och mer.
 2. Sökmotoroptimering (SEO): Genom att optimera sitt innehåll för sökmotorer kan företag öka synligheten i sökresultaten och locka organisk trafik från personer som söker information relaterad till företagets bransch eller produkter.
 3. Sociala medier: Inbound marketing inkluderar aktiv användning av sociala medier för att sprida innehåll och interagera med målgruppen. Företag kan använda sociala plattformar som Facebook, Twitter, LinkedIn och andra för att dela sitt innehåll och skapa samtal med potentiella kunder.
 4. Leadgenerering: Genom att erbjuda värdefulla resurser, såsom e-böcker eller webbinarier, kan företag samla in kontaktinformation från prospekter som är intresserade av deras innehåll.
 5. Marketing automation: För att effektivt hantera leads och kundrelationer kan företag använda marketing automation-plattformar för att skicka automatiserade e-postmeddelanden, segmentera målgrupper och spåra interaktioner.
 6. Förvandla leads till kunder: Genom att bygga relationer med leads och förse dem med relevant innehåll under hela köpbeslutprocessen, kan företag öka chanserna att leads konverterar till betalande kunder.
 7. Analys och optimering: Inbound marketing kräver att företag noggrant analyserar prestationen av sitt innehåll och sina kampanjer för att göra nödvändiga justeringar och optimera sin strategi över tid.

Inbound marketing är en mer kundcentrerad metod jämfört med traditionell utgående marknadsföring, som inkluderar metoder som kall samtal, direktreklam och köpt reklamutrymme. Genom att leverera värdefullt innehåll som intresserar och engagerar målgruppen kan företag bygga förtroende och skapa lojala kunder. Det är en strategi som är särskilt effektiv i den digitala tidsåldern, där konsumenter har större kontroll över vilken information de konsumerar och hur de väljer att interagera med företag.

Vad innebär en Growth Process?2023-10-13T13:27:19+02:00

En ”growth process” (tillväxtprocess på svenska) är en strategisk och systematisk metod som används av företag och organisationer för att planera, implementera och övervaka åtgärder som syftar till att öka företagets lönsamhet, kundbas, marknadsandel eller andra viktiga mål. Growth processen är ofta inriktad på att generera och hantera tillväxt inom företaget, särskilt när det kommer till försäljning, marknadsföring och kundtillfredsställelse. Den inkluderar vanligtvis följande steg:

 1. Analys och utvärdering: I det första steget identifierar företaget sina nuvarande prestationer och utmaningar. Det kan innebära att man utvärderar marknadsandelar, kundtillfredsställelse, konkurrenssituation och andra relevanta faktorer.
 2. Målformulering: Företaget sätter specifika och mätbara mål för tillväxt. Dessa mål kan vara relaterade till ökad försäljning, ökad kundbas, högre marknadsandelar eller andra nyckeltal.
 3. Strategiutveckling: Baserat på analyser och målsättning utvecklar företaget en tillväxtstrategi. Detta kan inkludera att identifiera nya marknader, förbättra produkter eller tjänster, öka marknadsföringsansträngningar, eller annat som är relevant för tillväxten.
 4. Genomförande: Företaget implementerar strategin genom att vidta åtgärder som är avsedda att uppnå de fastställda målen. Det kan innefatta att ändra affärsprocesser, lansera nya produkter, förbättra marknadsföring eller försäljning och andra åtgärder.
 5. Mätning och övervakning: Under hela processen är det viktigt att kontinuerligt mäta och övervaka resultaten för att försäkra sig om att målen är på väg att uppfyllas. Det kan kräva användning av olika nyckeltal och analysverktyg.
 6. Optimering: Baserat på resultaten från övervakningen gör företaget justeringar i sin strategi och genomförande för att optimera resultat och effektivitet.
 7. Skalning: När framgångar uppnåtts i små skala, överväger företaget att skala upp sina tillväxtåtgärder för att uppnå större resultat.

Growth processen kan variera beroende på företagets bransch, mål och strategi, men det är en grundläggande metodik för att systematiskt hantera och driva tillväxt. Den används ofta inom områden som tillväxtmarknadsföring, tillväxtstrategi och företagsutveckling för att uppnå långsiktig framgång och hållbar tillväxt.

Vad är GA4?2023-10-13T13:25:36+02:00

GA4 är en förkortning för ”Google Analytics 4,” och det är den senaste versionen av Google Analytics, den välkända webbanalystjänsten som tillhandahålls av Google. GA4 är en betydande uppdatering och förbättring av föregående versioner av Google Analytics, inklusive Universal Analytics.

Några viktiga egenskaper och förändringar som kännetecknar GA4:

 1. Händelsecentrerad spårning: GA4 använder en händelsecentrerad modell för spårning, vilket innebär att det fokuserar på att spåra användarens händelser och interaktioner på webbplatsen. Det ger mer flexibilitet och detaljrikedom i hur händelser och konverteringar kan spåras.
 2. Bättre integrering med appar: GA4 är utformad för att fungera sömlöst för att spåra användarbeteende både på webbplatser och mobilappar. Det gör att du kan få en helhetsbild av användarinteraktioner över olika plattformar.
 3. Förbättrad dataskydd och dataprivatesskydd: GA4 har inbyggda funktioner som är utformade för att hjälpa användare att uppfylla kraven i dataskyddsförordningen (GDPR) och andra dataskyddsföreskrifter. Det ger användare mer kontroll över sina data och ger bättre dataskydd.
 4. Användaröversikter (User ID): GA4 tillåter användare att spåra enskilda användare över olika enheter och sessioner, vilket ger en mer sammanhängande bild av användarbeteende över tid.
 5. Evenemangshantering: GA4 har ett mer avancerat evenemangshanteringssystem som gör det enklare att anpassa och spåra specifika händelser på webbplatsen.
 6. Förutsägelse och analys med maskininlärning: GA4 inkluderar maskininlärning för att generera insikter och förutsägelser om användarbeteende och konverteringar.
 7. Nya rapporter och användaröversikter: GA4 innehåller flera nya rapporter och användaröversikter som ger mer djupgående insikter i användarbeteende.
 8. Ökad fokus på användar-ID och målgruppsbyggande: GA4 främjar byggande av anpassade målgrupper baserat på användarbeteende och identifiering av värdefulla målgrupper för marknadsföring.

Eftersom GA4 är den senaste versionen av Google Analytics rekommenderas användare att överväga att uppgradera till den nya plattformen för att dra nytta av dess avancerade funktioner och bättre dataskyddsfunktioner. Google har framhävt att GA4 kommer att vara huvudfokus för framtida utveckling och innovation inom Google Analytics.

Christian Muda

Digital strateg och growth hacker

Gör som andra snabbväxande bolag – välj Boosty

Älskar att göra alla parter nöjda!