Att välja en varumärkesbyrå kan vara en avgörande faktor för att lyckas skapa och förvalta ett starkt varumärke, men idag är det svårare än någonsin. Många av de stora, erfarna varumärkesbyråerna har brist expertis inom digital kommunikation och tar ofta fram en varumärksplattform främst anpassad för traditionell TV och print. Denna kan vara svår att använda för digitala kanaler och artbetet måste göras om när det kommer till att aktivera och börja kommunicera. Men med så många alternativ på byråer att välja mellan kan det vara svårt att veta var man ska börja. Här är tio tips som kan vara till hjälp när du ska välja en varumärkesbyrå.

Välja Varumärkesbyrå – 10 tips för att välja rätt

#1. Utvärdera ditt behov:

Innan du börjar upphandla en varumärkesbyrå är det viktigt att du har en klar bild av vad du behöver hjälp med. Fundera över vilka områden inom varumärkesutveckling och kommunikation som är viktigast för ditt företag. Behöver du hjälp med strategi, design, marknadsföring eller något annat? Vilka kanaler kommer ni att kommnicera via de närmaste fem åren?

Genom att definiera dina behov kan du bättre rikta in dig på de byråer som erbjuder de tjänster du behöver.

#2. Se på erfarenhet och kompetens:

En varumärkesbyrå med erfarenhet och kompetens inom ditt branschområde kan vara till stor fördel. Ta reda på vilka företag och branscher byrån har arbetat med tidigare och bedöm om deras erfarenhet är relevant för ditt företag. Kolla också upp vilken kompetens och utbildning deras personal har inom området varumärkesstrategi och kommunikation – samt digitala kanaler.

#3. Se över deras portfolio:

En pålitlig varumärkesbyrå bör kunna visa upp en imponerande portfolio med tidigare projekt. Ta dig tid att titta igenom deras tidigare arbete och bedöm om deras stil och kvalitet överensstämmer med dina förväntningar. Titta på hur de har hanterat varumärkesutveckling och kommunikation för andra företag och se om det inspirerar dig.

#4. Bedöm kreativitet och innovation:

En framgångsrik varumärkesbyrå bör vara kreativ och innovativ i sitt arbete. De bör kunna erbjuda nya och nyskapande idéer för att hjälpa ditt företag att sticka ut från mängden. Bedöm hur väl byrån har lyckats med att skapa unika och minnesvärda varumärkeskoncept för sina tidigare kunder.

Välja varumärkesbyrå - 10 tips för att välja rätt

#5. Undersök deras arbetsmetoder:

Varumärkesutveckling och kommunikation är en pågående process. Fråga varumärkesbyrån hur de arbetar med att utveckla och förvalta varumärken över tid. Kolla om de har en strukturerad metodik och om de använder sig av marknadsundersökningar och analys för att bättre förstå målgrupper och konkurrenter.

#6. Be om referenser när du ska välja varumärkesbyrå

En seriös varumärkesbyrå bör vara villig att ge dig referenser från tidigare kunder. Kontakta dessa referenser och ställ frågor om deras erfarenheter av att arbeta med byrån. Fråga om byråns professionalitet, leveranstider, resultat och samarbete. Detta ger dig en bättre uppfattning om byråns pålitlighet och kundnöjdhet.

#7. Bedöm kommunikationsförmågan:

En effektiv kommunikation är avgörande för ett framgångsrikt samarbete med varumärkesbyrån. Börja med att kontakta dem och bedöm hur snabbt de svarar på dina förfrågningar och hur väl de kommunicerar sina idéer och förslag. En bra varumärkesbyrå bör vara lyhörd för dina önskemål och kunna kommunicera tydligt och öppet.

Välja varumärkesbyrå - 10 tips för att välja rätt

#8. Pris och budget:

När du väljer en varumärkesbyrå är det viktigt att vara medveten om din budget. Be om en detaljerad offert från byrån och se till att den är i linje med dina förväntningar och ekonomiska möjligheter. Var försiktig med att enbart fokusera på det lägsta priset, eftersom kvaliteten på arbetet också är viktig. Jämför olika priser och erbjudanden för att hitta en balans mellan kostnad och kvalitet.

#9. Kemi och samarbete:

Att välja en varumärkesbyrå handlar inte bara om deras kompetens och erfarenhet, utan också om hur väl ni klickar som team. Ett gott samarbete och en positiv arbetsrelation är viktigt för att nå framgångsrika resultat. Ta dig tid att träffa byråns representanter personligen och bedöm om ni har en bra kemi och arbetsstil som matchar varandra.

#10. Utvärdera resultat och mätbarhet:

Slutligen är det viktigt att en varumärkesbyrå kan leverera mätbara resultat och utvärderingar av sitt arbete. Diskutera hur byrån mäter framgång och vilka nyckeltal de använder för att bedöma resultatet av varumärkesstrategin och kommunikationsinsatserna. En bra varumärkesbyrå bör kunna visa på tydliga och konkreta förbättringar för ditt varumärke över tid.

Genom att följa dessa tio tips när du väljer en varumärkesbyrå kan du öka dina chanser att hitta en pålitlig och kompetent partner som kan hjälpa ditt företag att skapa och förvalta ett starkt varumärke. Var noga med att göra din research och ta dig tid att välja rätt byrå för att maximera dina möjligheter till framgång.

Ta hjälp att välja varumärkesbyrå

Jag har varit med i flera projekt där vi upphandlat varumärkesbyråtjänster – samt suttit på byråsidan och sett inifrån hur en varumärkesbyrå arbetar. Ta min hjälp att göra en riktigt bra upphandling av varumärkesbyrå – kontakta mig nu!

Publicerat den juni 12th, 2023 / Kategorier : Byråval, Varumärkesbyrå /

Öka konverteringen? Kontakta mig här: